Balatoni Mónika (KIM) és Tóth Bori

Kiemelt kormányzati cél a nemzeti kreatívipar támogatása

A designtól a divattervezésig számos ágazatot összefogó kreatívipar, a magyar gazdaság húzóágazatává válhat – mondta Balatoni Mónika a Maison Marquise .

A design-tól a divattervezésig számos ágazatot összefogó kreatívipar a magyar gazdaság húzóágazatává válhat – mondta Balatoni Mónika a Maison Marquise szalonban tartott sajtótájékoztatón.

Sajtótájékoztatón jártunk a minap ahol a legújabb állami szerepvállalásról beszélt Balatoni Mónika a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. A sajtótájékoztató fő híre, hogy 2017-ig mintegy 11 milliárd forintot fordítanak a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fejlesztésére, amely intézmény jelentős szerepet tölt be többek között a hazai divattervezők képzésében is.

“Soha nem jutott még a mostanihoz hasonló mennyiségű kormányzati forrás és figyelem a nemzeti kreatívipar támogatására – hangsúlyozta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton Budapesten.

Balatoni Mónika elmondta: a designtól a divattervezésig számos ágazatot összefogó kreatívipar a magyar gazdaság húzóágazatává válhat. Ennek érdekében többek között kreatív innovációs és tudáspark épül a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen csaknem 11 milliárd forintból két ütemben 2017-re. A nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás célja, hogy az intézmény Európa egyik vezető kreatívipari műhelye és kutatási-fejlesztési központja lehessen – közölte.

Kiemelt kormányzati háttérintézménnyé válik 2014. január 1-jétől a Design Terminál Nemzeti Kreatívipari Központ, amely többek között a 2011-ben indult, immár regionális jelentőségű rendezvénnyé fejlődött Gombold újra! öltözéktervezői pályázat szervezéséért felelős.

Balatoni Mónika beszámolója szerint az állam egyéb eszközökkel is segíti a feltörekvő magyar alkotók és műhelyek megmutatkozását a nemzetközi porondon: idén például a Széchenyi Tőkealapban történt tulajdonrész-vásárlása után két fiatal magyar divattervező, Vágó Réka és Abodi Dóra üzleti partnerévé is vált.

Az államtitkár emlékeztetett: „a magyar zene Szilícium-völgye”, a nemrég megújult Zeneakadémia első saját bemutatójához, a Varázsfuvola színpadra állításához a sajtótájékoztatónak otthont adó Maison Marquise divatszalon művészeti vezetője, Tóth Bori tervezi a jelmezeket.

Tóth Bori elmondása szerint rengeteg tehetséges fiatal alkotó végez a művészeti egyetemeken, és az ország érdeke az, hogy ne külföldi cégeknél találják meg a boldogulásukat; ebben sokat segíthetnek a kormány kreatívipart támogató kezdeményezései. A divattervező közölte: a Maison Marquise már a külföldi terjeszkedést vette célba, jelenleg az orosz piacon szeretnék megvetni a lábukat.”

 

Leave a Comment