CÍMLAP             RENDEZVÉNYEK             KÉPGALÉRIÁK             DIVATSZAKMA             PROJEKTEK             DIVATTÉRKÉP             RÓLUNK             BB BLOG

GOMBOLD ÚJRA! DIVAT A MAGYAR

– Több mint csak egy divatpályázat

És ez miért fontos? – kérdezhetik sokan. Azért, mert a teljes divatszakmának együttvéve nincs annyi és olyan lehetősége, mint az államnak arra, hogy lendületet adjon a fejlődésnek. De vajon egy ilyen pályázat elősegítheti-e jelentősen a fejlődést? Nos, úgy ahogy sokan gondolnák, biztosan nem. Főként fiatal, illetve pályakezdő tervezők számára jó bemutatkozási, kísérletezési lehetőség, de bárhonnét is nézzük igazából „csak” játék. Azonban az, hogy egy állami rendezvényt hoztak létre a magyar divatszakma értékeinek népszerűsítésére talán mégiscsak egy új szemléletet jelez.

BEMUTATÓ

A Szépművészeti Múzeum Reneszánsz termének korlátozott befogadóképessége miatt a VIP-vendégekkel együtt 500 fő nézhette élőben a bemutatót.

Az a több száz érdeklődő, akik a falakon kívül rekedtek, csak kivetítőn követhették nyomon az eseményeket. Ezt utólag többen is felhánytorgatták a szervezőknek, akiknek mentségéül szolgáljon, hogy nagy érdeklődésre még pár nappal az esemény előtt sem számíthattak, annak ellenére sem, hogy jelentős kampánnyal népszerűsítették a divat show-t.

Hogy tökéletes volt-e a szemmel láthatóan jelentős költségvetésű bemutató? Persze, hogy nem, hiszen az államnak nincsen tapasztalata ilyen jellegű események szervezésében. Számos kisebb-nagyobb szakmai hibát láttunk, de a többségük felett könnyen átsiklottunk. Amit azonban nem tudtunk figyelmen kívül hagyni az például, hogy a fehér kifutó piros csíkkal a szélén nagyon nem illett a helyszínhez, illetve a nagyteremben, a bemutatót is közvetítő kivetítők nemcsak feleslegesek voltak, de sajnos „plázás bemutató feeling-et” teremtettek a múzeum patinás falai közé. De igazából ezen az estén nem ez volt a lényeg!

A felvonultatott kollekciók nagyon vegyes képet mutattak. A tervezők többsége sajnos nem tudott elszakadni a formai közhelyektől, és a hordhatóság sem tűnt fontos szempontnak. Azonban mielőtt még lesajnálnánk az indulók teljesítményét, érdemes belegondolni, hogy reális elvárásokat támasztottak-e a fiatal magyar divattervezőkkel szemben? Ugyanis a „tradicionális magyar öltözék- és divattörténeti értékek és hagyományok modern szemléletű feldolgozása, beemelése a hazai és nemzetközi divatszakmába” sokkal inkább kultúrpolitikai, mintsem reális divatszakmai célkitűzés.

ÖSSZEGZÉS

Egy érdekes kezdeményezésnek lehettünk tanúi. Divatszakmailag ugyan lett volna még mit javítani rajta, de a nyitás a hazai divatkultúra irányába mindenképpen bíztató. A gesztus, hogy Navrasics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter személyesen vett részt a rendezvényen, több más, jelentős kormányzati képviselővel egyetemben, jelentheti azt, hogy az állam részéről megváltozott a divat megítélése, és végre a „felesleges luxus” helyett a kultúránk szerves részének tekintik azt. Amennyiben ez így van – és a „Gombold újra! Divat a magyar” sikerét látva az első lépést követni fogják jól megtervezett következők is –, úgy akár már ez az esemény is lehet a magyar divat felvirágzásának kiindulópontja.

Mi megjegyeztük a dátumot és kíváncsian várjuk a folytatást.

Gombold újra! 2011

A digitális kiadvány a klaviatúra nyilaival is lapozható.
Belekattintva egész képernyőn is nézhető.

Egy váratlan dolog történt a hazai divatéletben. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, mint az országmárka alakításért felelős tárca, 2011 februárjában a Design Terminál Nonprofit Kft.-vel és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel közösen öltözéktervezési pályázatot írt ki „GOMBOLD ÚJRA! Divat a magyar” címmel. A szervezők ezzel kívánták felhívni az érdeklődő közönség figyelmét a kiemelkedő tehetségű, fiatal hazai divattervezők tevékenységére, valamint a kreatív iparágakban rejlő lehetőségekre. Valljuk be, ez remek dolog, mert már jó ideje –  a divatszakmában sokad magunkkal – mi is ezeket a lehetőségeket próbáljuk minél szélesebb körben megmutatni. De, hogy mi is a váratlan ebben a történetben? Az, hogy ez a hazai divatszakmával kapcsolatos projekt az állam szerepvállalásával jött létre, amire emberemlékezet óta nem volt példa.

Képes beszámolónk és írásunk az Gombold újra! divatrendezvényéről.

2011 május.  15. - Szépművészeti Múzeum