Budapest-Fashion-Backstage-Fashion-Awards-2014-fokep_2

Fashion Awards Hungary – kiosztották de…

Május 22-én a KIOSK-ban átadták a hazai divatdíjakat a szakma prominens képviselőinek. 

Röviden ennyi lenne a hír, azonban hazaérve a díjátadó gáláról, ahogy a klaviatúrát magam elé húztam, hogy megírjam a posztomat az eseményről, csak úgy kavarogtak bennem a gondolatok és az indulatok. Így végül három bejegyzést írtam. A három post ugyanarról az eseményről szól – a 10. Fashion Awards Díjátadó Gáláról – három nézőpontból tekintve a történtekre, hogy a rendezvénnyel kapcsolatos, érzésemet kiírjam magamból. Még akkor is, ha a kritika esetleg bántó lesz. Pedig nem ez a cél, hiszen a Fashion Awards szervezőivel régóta jó kapcsolatban vagyunk és őszintén becsüljük kitartásukat, aminek köszönhetően évről évre megrendezik a díjátadó gálát, az igyekezetet, amellyel építik már több mint tíz éve. Tudjuk, hogy mennyire nehéz a jelenlegi viszonyok között összerakni egy divatesemény költségvetését és mennyi munkát és energiát kell belefektetni annak megvalósításába. Ennek ismeretében kifejezetten bántónak találtuk a rendezvényre ellátogatók egy részének kulturálatlan magatartását, ami sértő volt mind a díj divatszakmai jelöltjeire, mind a szervezőkre nézve egyaránt.

 

FAshion Awards 2014 – Készülődés és a "világot jelentő dszkák" Fotó: © BudapestBackstage.com

Fashion Awards 2014 – Készülődés és a “világot jelentő dszkák”
Fotó: © BudapestBackstage.com

Hírügynökségi stílusban

A hazai szakma színe-java gyűlt össze, hogy Almási J Csaba – a neves divatfotós – fővédnöksége mellett, közösen ünnepeljék meg és díjazzák a 2013-as év legjelentősebb divatprojektjeit és azok alkotóit, közreműködőit, szereplőit. Az eseményen a kilenc kategóriában kiosztott díjak mellett, a jelenlévők megemlékeztek a tavaly tragikus körülmények között elhunyt Király Tamás divattervezőről, akit posztumusz különdíjjal jutalmaztak.

Ilyennek kellene lennie egy divatgáláról szóló rövid hírnek, de sajnos ebben a formában ez most nem tükrözi a valóságot.

 

Fashion Awards 2014

Fashion Awards 2014 – Almási J Csaba divatfotós, a rendezvény fővédnöke
valamint a műsorvezetők, Müller Attila és Ötvös Brigitta
Fotó: © BudapestBackstage.com

Szakmázósan kritikus

Kiosztották az idei Fashion Awards díjakat. Feltűnően kevesen jöttek el a divatszakmából a díjátadóra, minden bizonnyal ez annak köszönhető, hogy a díj ugyan már 10. alkalommal kerül átadásra, de a szakma a mai napig sem fogadta el igazán. Ennek – a jelentős mennyiségű, elkerülhető szervezési hibán túl – legfőbb oka a hazai divatélet sajátosságában kereshető. Talán a legnagyobb hiányosság, hogy valójában nem az előző év kiemelkedő konkrét „teljesítményei”, illetve azok alkotói versenyeznek itt (mint az más díjak esetén szokásos), hanem általánosan versengenek egy-egy terület képviselői eddigi munkásságukkal. Így nem követhető a „verseny” és elvész a győzelem értéke is. Érdemes lenne újragondolni a koncepciót, mert érezhető, hogy ebben a formában elmarad a várt fejlődés.

 

Az „Év divatfotósa" díjat a Budapest Backstage FAshion Magazin nevében Hajda Eszter, Magyarország Szépségnagykövete adta át Fotó: © BudapestBackstage.com

Az „Év divatfotósa” díjat a Budapest Backstage Fashion Magazin nevében
Hajda Eszter, Magyarország Szépségnagykövete adta át
Fotó: © BudapestBackstage.com

Felháborító történések

Kevesen látogattak el a 10. jubileumi Fashion Awards díjkiosztóra, ráadásul – részben a nem szerencsés helyszínválasztásnak is köszönhetően – a vendégek egy jelenetős része érdektelenségének köszönhetően, az egész díjkiosztó alatt folyamatosan morajlott a terem a hangos beszélgetések zajával zavarva az eseményt.

De az estének nem ez volt a legkínosabb része. Éder Krisztián és Viszlay Márk „meghekkelte” a díjátadót és mondhatni parádét csináltak a gálából. Történt, hogy Éder Krisztián, aki az Év Divatfotósa díjat nyerte, baráti alapon – egyeztetés nélkül – felhívta egy „szelfire” legyőzött „ellenfelét”, a szintén jelölt, ám nem díjazott Viszlay Márkot. Fejben valószínűleg jó viccnek tűnhetett, ám a közönség egy kicsit sem nevetett, amikor belekezdtek az emelvényen szerencsétlen magánszámukba. Éder Krisztián kis performanszával kihívta maga ellen a sorsot és mint tudjuk van úgy, hogy a sors a tenyerébe köp, nekifeszül, majd csúnyán odacsap. Ezúttal is pont ez történt: a két fotográfus szelfi-szerencsétlenkedése közben ugyanis Ötvös Brigitta – Müller Attila fiatal műsorvezető társa –, aki a fényképezőgép másik oldalán szokott állni, merő jó szándékból megszólalt: „ha megfordultok, akkor a közönség is látszani fog a képen”. Az ártatlan jó tanácson viszont már jót derült a közönség. A két profi fotós – megfogadva a tanácsot – zavartan megfordult, gyorsan elkattintotta a képet és mivel itt már ők is érzékelték, hogy a közönség nem velük, hanem rajtuk nevet, gyorsan elhagyták a dobogót. Azonban a fotós kicsit később rá tett még egy lapáttal, amikor az díjazottak összeálltak egy hivatalos közös fotóra, rá hosszú perekig kellett várni, hogy megérkezzen.

 

Fashion Awards 2014 - Éder Krisztián ás Viszlay Márk „szelfi" próbálkozása 1. Fotó: © BudapestBackstage.com

Fashion Awards 2014 – Éder Krisztián ás Viszlay Márk „szelfi” próbálkozása 1.
Fotó: © BudapestBackstage.com

Fashion Awards 2014 - Éder Krisztián ás Viszlay Márk „szelfi" próbálkozása 2. Fotó: © BudapestBackstage.com

Fashion Awards 2014 – Éder Krisztián ás Viszlay Márk „szelfi” próbálkozása 2.
Fotó: © BudapestBackstage.com

Azonban sajnos nem ő volt az egyetlen akinek a viselkedése kívánni valót hagyott maga után. Egy további érthetetlen momentum még a gáláról, hogy az egész díjátadó alatt zajosan beszélgető vendégek még Király Tamás – a legjelentősebbnek tartott hazai divattervező, aki tavaly tragikus körülmények között hunyt el – megemlékezése közben sem csendesültek el, de amit ennél is lesújtóbbnak éreztünk, hogy a hoszteszek az emlékfilm vetítése alatt álltak neki a támogatói ajándékcsomagok kiosztásának. Az egész annyira nem odaillő volt, annyira szürreális, hogy az extravaganciájáról híres divattervezőnek talán még tetszett is volna…

 

Fashion Awards – a díjazottak Fotó: © BudapestBackstage.com

Fashion Awards – a díjazottak
Fotó: © BudapestBackstage.com

A divatszakma díjazottjai:

A magyar divatért különdíj: Király Tamás (posztumusz)

Az év modellje: Axente Vanessa

Az év férfi modellje: Patinszki Misa

Az év fiatal divattervezője: The Four

Az év divatsminkese: Fazekas Richárd

Az év divatfodrásza: Barsi Balázs

Az év stylistja: Kiss Szilárd

Az év divatfotósa: Éder Krisztián

Az év divattervezője: Anda Emília

Az év divatbloggere: Parádi Gabriella

Gratulálunk a győzteseknek!

 

Fashion Awards 2014 - Zárásként egy „tervezett" közös szelfi Fotó: © BudapestBackstage.com

Fashion Awards 2014 – Zárásként egy „tervezett” közös szelfi
Fotó: © BudapestBackstage.com

www.BudapestBacsktage.com

Leave a Comment