GD_1_poszt_Fokep_web

Smink a férfiak szemével

Kisebb közvélemény kutatást tartottam azzal kapcsolatban, hogy a mai férfi – legyen akár fiatalabb vagy idősebb – hogyan lát minket, nőket, amikor egy esztétikus vagy egy kevésbé esztétikus sminket viselünk.

Első alany: 30-as kedves férfi ismerősöm, aki az üzleti szférában dolgozik. A kérdésem után – amit még be sem fejeztem igazán – máris jött a határozott válasz:

„Nyilván a feneke, de beszélhetünk a sminkről is.”

Ez után hagytam, hogy folytassa. Gyorsan felvezettem Neki a témát és nem kérdeztem.

Összességében egyszerű, de lényegre törő válaszokat kaptam, azzal kapcsolatban, hogy a férfiakat milyen sminkelési szokások rémisztik el a leginkább. Ők ezt sem bonyolítják túl. Muszáj volt szó szerint leírnom az elhangzottakat, mert csak az adja vissza igazán azt, hogy mit is gondolnak és éreznek. A közvélemény kutatás összesen 12 férfit érintett. A válaszok néha viccesek, néha elgondolkodtatóak, viszont van közöttük egy-két rémisztően igaz is.

GD_1_poszt_Kep_1_web

 

Színek

„Sok élénk szín egymás mellé rakva. Ara papagáj. Meg van?”

 Smink

„Túl erős vakolat. Ha esetleg megeredne az eső szétfolyna az arca.”

„Hát, kevés olyan nő akad, aki profin el tudja készíteni.”

„Vakolás smink helyett.”

„Ami nagyon nem tetszik az az, amin látszik, hogy nem profi smink. Nincs egység az egészben. Ami tetszik, amikor ránézek egy nőre és csak látom, hogy egyben van. Nem túl élénk, nem túl sok a smink. Nem kell hivalkodónak lennie a sminknek ahhoz, hogy hozza a várva várt hatást.”

„Nem szeretem, ha a smink nem a szépség és nőiesség irányába megy el, hanem inkább a hivalkodás felé. Kötelező tantárggyá tenném az esztétikát az érettségi környékén, csak úgy, mint a fiúknak az autószerelést. Fontos alapismeret!”

 Pirosítás

„Túl erős pirosítás. Láng rózsás pofi, mert így teljes az arca.”

 Szemfestés

„Amikor csak a szemhéjon van festék és éles vágással vége van. ‘Csehszlovák feeling’, tudod, amikor kékkel volt kifestve a szemük.”

„Halántékig kihúzott fekete cseppforma mellé egy csak szájkontúr… azonnali szerelem.”

 Szemöldök

„Szemöldök szőr ki, majd újrarajzol.”

 Ajakfestés

„Élénk rúzs. Régebbi időkben láttam ezeket az idős hölgyeket, amikor úgy kifestették a szájukat, hogy még a foguk is tiszta piros volt tőle. Még egy kis Krásznájá Moszkvá kölni és vége!”

„Narancs rúzs, bár lehet, hogy a narancsnak csak egy ‘olcsó’ árnyalata ugrik be nekem.”

Kep_2_web

Sok különböző vélemény, de ha meg akarom fogni a fő vonalvezetést, akkor talán az az, hogy igen, társadalmunk férfi tagjai a természetesség mellett voksolnak. Legyünk önmagunk, merjünk belenézni abba tükörbe smink nélkül is, és apró praktikákkal kiemelni előnyeinket.

Záró véleményként, egyik kedvencem:

„…alapvetően önámítás az, hogy ha minél több sminket használsz, elfeleded a bőrhibákat. Annál több bőrhibád lesz. Minket a kis karika vagy pattanás nem érdekel, ez normális. Ha egy pattanás miatt belefejelsz a púderes dobozba az röhejes. Ugyanis látszik. Nem egy színpadon vesznek 50e watt lámpával 10 méterről, hanem a szerencsétlen srác 40 centiméterre ül tőled és azon gondolkodik, hogy mi lesz az arcbőréből vagy az ingéből, ha megölel.”

 www.doragraff.com

Leave a Comment