B_fokep

Maison Marquis bemutatóval nyitott a Bálna

Magyar tervezők kollekcióiból összeállított, két napos divatprogrammal nyit a Bálna.

A pénteki VIP megnyitón Tóth Bori, Maison Marquise bemutatóját lehetett megtekinteni, míg szombaton és vasárnap számos további hazai, tervezői márka is látható lesz a Bálna ünnepi kifutóján (részletes program a poszt végén).

A Bálna nagytermének első rendezvényén sok minden kiderült. Először is örömteli, hogy Budapest egy olyan közepes méretű, új rendezvényteremmel bővült, amely kiválóan alkalmas divatbemutatók számára is, természetesen sok más jellegű rendezvény mellett. Ez azért lényeges, mert ilyen helyszín Budapesten alig van.

Maison Marquise by Toth Bori divatbemutatóval nyitott a Bálna

Maison Marquise by Toth Bori
divatbemutatóval nyitott a Bálna

A divatbemutatót nézve azonban az is nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy a hely speciális kialakításának köszönhetően (a terem a cet „fejében” lévő kupola alatt helyezkedik el) alaposan végig kell gondolni, hogy miként is lehet hangulatossá tenni a monumentális belső teret. Ez alkalommal ez nem igazán sikerült a szervezőknek, a kifutó és a modellek ugyanis szinte elvesztek a tágas helyiségben és ennek köszönhetően amolyan semmilyen hangulat uralkodott az egész bemutatón.

 

A Bálna nagyterme

A Bálna nagyterme

Pedig Tóth Bori ruháival nem volt gond, hiszen a Maison Marquise kollekciója – amely a moszkvai fashion week-en is nagy sikert aratott – igazán szép és látványos darabokból állt.

S ha már úgy is ott voltunk, akkor kihasználtuk a lehetőséget, s a bemutatót követően végigsétáltunk – a kivitelezés „célegyenesében” Cetről Bálnára átkeresztelt – épületkomplexumon. Azt, hogy mi indokolta, a köztudatba már bevésődött név utolsó pillanatokban történő megváltoztatását, azt minden bizonnyal sosem fogjuk megtudni, de ennél fontosabb is, hogy több éves huzavona után végre megnyitotta kapuit.

Az esemény fontosságát leginkább az adja, hogy gyakorlatilag szinte az egyetlen olyan jelentős budapesti épületről beszélünk, amely izgalmas design-jával egy XXI. századi világváros képét idézi. Ráadásul Duna-parti fekvésének köszönhetően a városképet jelentősen befolyásoló elem is egyben.

Véleményünk szerint, az épületbelső kulturált és izgalmas, sok lehetőség rejlik benne. Azt, hogy mi is lesz ott pontosan még nem igazán lehet tudni, mivel jelenleg csupán az alsó szint működik, ahol számos kis üzlet, kávézó, büfé található, ám az emelet szinte teljesen üres még. Több irány is lehetséges a működtetésre. Reméljük, sikerül az épülethez méltó módon életre kelteni a teret!

Az eredeti látványterv

Az eredeti látványterv

A Bálna külső világítása egyáltalán nincs összehangban  az épület formájával és a belső tereinek hangulatával

A Bálna külső világítása egyáltalán nincs összehangban
az épület formájával és a belső tereinek hangulatával

Abban is csak reménykedni tudunk, hogy a karakteres épület külső, piros-kék váltakozó megvilágítása is csupán a megnyitóra kitalált látványelem és nem ragad hosszabb távon is a dunai-tengeri “halon”. Jelenleg az épület megvilágítása egyszerűen borzalmasnak minősíthető a mi olvasatunkban. A Bálna különleges vonalvezetését, szerkezetét ezek a fényelemek egyáltalán nem emelik ki, sőt a két szín automatikus átkeverése egyszerűen „vásárivá” teszi az egészet.

A divatprogramok szabadon látogathatóak, így csak ajánlani tudjuk, hogy aki teheti, az látogasson el a Bálnába ezen a hétvégén, nézzen egy kis hazai divatot és ismerkedjen Budapest új nevezetességével!

2013. november 8-10. programja

2013. november 8-10. programja

Leave a Comment