Nanushka bemutató tele meglepetéssel

Április 12-én a Piarista közben egy igazán hangulatos és egyben érdekes rendezvényen vettünk részt. Nanushka (Sándor Szandra) ugyanis több meglepetéssel is készült erre az estére. Már magában az sem számít szokványosnak, ha egy tervező egyetlen este 2 kollekciót is bemutat, mi mégis megcsodálhattuk a 2012-es tavasz/nyár valamint a 2012/2013 ősz/tél kollekciót is, sőt ezen kívül még két bejelentés is várta az egybegyűlteket…

Érkezés

A 19.00 órára beharangozott első bemutató kifejezetten a szakmának szólt. Fotósok, újságírók gyülekeztek hát a felújítás alatt álló, még romos, de mégis hangulatos helyszínen, ahogy azonban jobban körülnéztünk, azt a megállapítást tettük, hogy bizony nem csak a sajtó képviselteti magát, hanem bizony a Nanushka korosztályába tartozó más tervezők is. Az első sorban ott ültek a USE tagjai, Anh Tuan és Benus Dani, a Room Magazintól pedig Csikós Krisztina, és élénk csevegést folytattak egy-egy pohár gyöngyöző rozé felett – talán épp a divatról. Ez igazán jó érzéssel töltött el minket, hiszen pont ez az, ami hiányzott a korábbi generációból, az ilyesfajta összetartás és egymásra figyelés.

Bemutató

Az első bemutató a következő szezon, azaz a 2012/13-as őszi-téli kollekciót vonultatta fel, melyet Ebergényi Réka nyitott meg. Magyarországon már ez is merőben szokatlan, hiszen itthon általában az aktuálisan eladásra kínált kollekciókat látjuk a kifutókon, míg nemzetközi viszonylatban mindig a már következő szezonra szánt ruhákat mutatják be a tervezők. Ez az aprónak tűnő tény is jól mutatta, hogy bár itthon még másképp működnek a dolgok, a Nanushka tervezői márka már a nemzetközi divat törvényszerűségei szerint alakítja a bemutatóit.

A szakmai tourt követő szünetben, míg azt találgattuk, mi lehet a nagy meglepetés, lassan szállingózott a „nem szakmai” közönség is. Bár túl nagy hírverést direkt nem csinált a Nanushka a rendezvénynek - hiszen a helyszín nagyjából 150-200 vendég befogadását tette csak lehetővé, amit a „szűk” meghívotti kör is zsúfolásig megtöltött -, 20.00 órára mégis teltház előtt tehették meg a nagy bejelentést. Akik, pedig a márka nagyszámú rajongói közé tartoztak, de nem tudtak személyesen ott lenni a bemutatón, azok számára a Merlinben, egy szezonnyitó party keretén belül, on-line közvetítéssel biztosították a szervezők, hogy ők se legyenek kirekesztve a rendkívüli eseményből.

A 20.00 órára meghirdetett második, teltházas bemutató– divatbemutatóktól szokatlan módon – három beszéddel indult. Mivel Szandra nem szeret a nyilvánosság elé lépni, így gyermekkori barátnője beszélt a márka alakulásáról és fejlődéséről, melynek egyik legfrissebb állomása, hogy a Nanushka népszerű BETA Store-ja állandó üzetként működik tovább a Fashion Streeten. Őt a Nanushka cég ügyvezetője – Szandra párja – Etropolsky Róbert követte, aki néhány szót szólt a hazai divatszakma nehézségeiről, a márka építésének viszontagságairól, arról, hogy a fejlődéshez ma már elengedhetetlen a megfelelő befektetői háttér… és, hogy a Nanushka bizony befektetőre talált.

Magáról a befektetésről pedig Oszkó Péter, egykori pénzügyminiszter, a PortfoLion Zrt. elnök vezérigazgatójától tudhattunk meg többet. Mindez nem kis lépés a hazai divatvilág fejlődésében, mondhatni mérföldkő, hiszen eszerint végre elértük – azaz a Nanushka elérte –, hogy a befektetők is komolyan vegyék ezt az iparágat. Olyannyira komolyan, hogy hosszas vizsgálódás után a PortfoLion tőkealap 1.6 millió dollárral valamint további 1 millió dolláros egyéb juttatással állt a Nanushka tervezői márka mögé. Nem lehet persze véletlen, hogy ők kapták meg ezt a lehetőséget. A Nanushka számtalanszor bizonyított, már így is – saját erőből – jelen van számos országban, ráadásul megfelelő szervezeti- és szakmai háttérrel rendelkezik. A divatvilágban sem haszontalan tehát valódi sikerről álmodni, hiszen láthatóan elérkeztünk oda, ahol már végre a „pénzemberek” is felismerik a divatban rejlő lehetőségeket.

A nagy bejelentést egy igazán remek második bemutató követte, amely – lehet, hogy a hallottak vagy a vidám zene miatt, de – nagyon derűsre sikeredett. Mi legalábbis kiválóan éreztük magunkat alatta

Budapest_Backstage_-_divatrendezvenyek.html
« visszahttp://budapestbackstage.comshapeimage_2_link_0
« visszahttp://budapestbackstage.comshapeimage_3_link_0

AZ ESEMÉNYHEZ KAPCSOLÓDÓ TOVÁBBI TARTALMAK – A BUDAPEST BACKSTAGE AJÁNLÁSÁVAL

A rendezvény DRER értéke: 78 pont

Összegzés

Összegzésként azt mondhatjuk, hogy valóban egy mérföldkőnek számító eseményen vehettünk részt, amit érdemes megjegyezni. A pénz- és a divatvilág egymásra talált, s reméljük, ehhez hasonló társulást egyre többet látunk majd a jövőben. Ez persze nem lesz egyszerű, hiszen számos kritériumnak kell megfelelni ahhoz, hogy egyáltalán számításba vegyék a befektetők a tervezőket, de a Nanushka sikerén felbuzdulva talán azt mondhatjuk, ez sem lehetetlen.

Az este remekül sikerült és mással most ne is foglalkozzunk, hiszen a magyar divat igazi nagy pillanatának lehettünk tanúi.

»»»
»»»

BFN