CÍMLAP             RENDEZVÉNYEK             KÉPGALÉRIÁK             DIVATSZAKMA             PROJEKTEK             DIVATTÉRKÉP             RÓLUNK             BB BLOG

The most outstanding moments of Hungarian Fashion / A magyar divat legszebb pillanatai - Budapest Fashion Backstage / Budapest Fashion Night

Marie Claire
Fashion Days

2013

2013. október  5-6. - VAM Design

Marie Claire Fashion Days 2013

– egy „szép nap”, sok divattal

Október 5-6-án ismét megnyitotta kapuit a Marie Claire Fashion Days, ahol egész hétvégén át tartó divatos programok sorozatával várta az érdeklődőket. Az érdeklődök pedig jöttek, nem is kevesen, de miért is csodálkoznánk ezen, hiszen ez a rendezvény valóban az egyik leginkább várt, mindenki által látogatható divatesemény hazánkban.

Képes beszámolónk és írásunk a Marie Claire Fashion Days rendezvényről.

 

The most outstanding moments of Hungarian Fashion / A magyar divat legszebb pillanatai - Budapest Fashion Backstage / Budapest Fashion NightThe most outstanding moments of Hungarian Fashion / A magyar divat legszebb pillanatai - Budapest Fashion Backstage / Budapest Fashion NightThe most outstanding moments of Hungarian Fashion / A magyar divat legszebb pillanatai - Budapest Fashion Backstage / Budapest Fashion NightThe most outstanding moments of Hungarian Fashion / A magyar divat legszebb pillanatai - Budapest Fashion Backstage / Budapest Fashion NightThe most outstanding moments of Hungarian Fashion / A magyar divat legszebb pillanatai - Budapest Fashion Backstage / Budapest Fashion NightThe most outstanding moments of Hungarian Fashion / A magyar divat legszebb pillanatai - Budapest Fashion Backstage / Budapest Fashion NightThe most outstanding moments of Hungarian Fashion / A magyar divat legszebb pillanatai - Budapest Fashion Backstage / Budapest Fashion NightThe most outstanding moments of Hungarian Fashion / A magyar divat legszebb pillanatai - Budapest Fashion Backstage / Budapest Fashion Night

A két napon át tartó Marie Claire Fashion Days-re épp olyan egyszerű volt a bejutás, mint a pénteki VIP estére, annak ellenére, hogy mindhárom alkalommal rengetegen gyűltek össze, hogy megnézhessék a következő tavasz-nyár legújabb kollekcióit. A VAM Design Centerbe a bejutás zökkenőmentesen zajlott, mondhatni ez bizonyult a legkönnyebb feladatnak, ugyanis minél beljebb jutottunk az épületben, annál nehezebbé vált az előrehaladás. Tömeg, nincs más szó arra, ami bent fogadta az érkezőket. Egyrészről ez nagyon jó, hiszen valóban fantasztikus látni, hogy ennyi ember kíváncsiak a hazai divatvilágra, másrészt viszont nagyon zavaróan is hatott a zsúfoltság.

BEMUTATÓ

Az idei rendezvényt igazán előremutatónak írhatnánk le, hiszen most először a kollekcióikat bemutató tervezők nem az éppen aktuális, azaz ősz-tél alkotásaikat vonultatták fel, hanem a nemzetközi trendekhez igazodva a 2014-es tavasz-nyár lépett a kifutóra.

A tervezők sorában olyan, már jól ismert nevek illetve tervezői márkák szerepeltek, mint az Artista, Daniel Benus, Dora Abodi, Dori Tomcsanyi, Elysian, Enjey, Konsanszky, Nora Sarman, NUBU, The FOUR. Mellettük természetesen frissebb tehetségek is megmutatták, hogyan gondolják a következő szezon divatirányzatát, így megnézhettük, hogy ANNAEVA, a Celeni, a Daige, az Es-tu un Ange?, az IMOGEN, az INER, a KELE Clothing, a KITIN, a KOMOD, Mei Kawa, ZAKO, Zigi, Zoe Phobic miképp képzeli a 2014-es tavaszi-nyári trendet.

A Marie Claire Fashion Days immár évek óta az egyik legmeghatározóbb divatesemény itthon. Sokan kíváncsiak rá és mindig magas színvonalat képvisel.

Idén mégis azt éreztük – először a MCFD létezése óta -, mintha elfogyott volna a lendület a szervezők részéről. Eddig minden alkalommal rendkívül hangulatos miliőt teremtettek a bemutatóknak, idén azonban ezt kissé hiányoltuk. Az elnyújtózó fehér kifutó a végén a kör alakú kiállóval, felette a hatalmas, Napot szimbolizáló, színét változtató gömbbel ötletes volt, de valahogy mégsem hozta meg nálunk a várt hatást.

A kollekciókról most sem mondunk véleményt, hiszen nem az a célunk, hogy a tervezők munkáit méltassuk, ez egyéni ízlés dolga.

A smink és a haj terén szintén az az érzésünk támadt, hogy nem éri el az elmúlt évek színvonalát, valahogy hiányzott belőle a látvány, az a bizonyos „wow” érzés. Letisztultnak, egyszerűnek, de talán túlságosan is egyszerűnek találtuk. A modell csapattal félig értettünk egyet, a másik fele helyett mi biztosan más lányokat választottunk volna, ahogy az aláfestő zenék tekintetében is kevésbé depresszív dallamokat hallgatunk volna szívesen.

A sok lámpa ellenére szép képek készítéséhez kevésnek éreztük a világítást, a Napot szimbolizáló hatalmas gömbről pedig egyszerűen nem tudtuk eldönteni – és a mai napig nem tudjuk eldönteni -, hogy szerettük-e. Maga a koncepció tetszetős volt, hiszen izgalmassá tette a teret, a képekbe azonban sokszor zavaró módon lógott bele, ráadásul ha valaki az erkélyről nézte a bemutatókat és rosszul helyezkedett – aminek korrigálására már nem volt lehetősége a tömeg miatt – akkor bizony azt tapasztalhatta, hogy a modellek a „Nap” takarásában vonulnak végig a kifutón és csak akkor bukkantak elő mögüle, mikor az íves kerengőhöz érnek. Ez viszont meglehetősen csökkentette a bemutatók élvezeti értékét.

ÖSSZEGZÉS

Szögezzük le, a Marie Claire Fashion Days még mindig remek program. Összeszedett, átgondolt divathétvége, amelyet több éve, következetesen megrendeznek – nem csak a szakmának –, s ennek nagyon örülünk. Az idei esemény azonban szerintünk kissé gyengébbre sikerült, mint az eddigiek. Az elmúlt években a Marie Claire Fashion Days magasra tette a lécet, felállított egy nívót, amit már akarva-akaratlanul „elvárunk” tőle, s ha nem sikerül ugyanzt hoznia, akkor kissé csalódunk. De ez persze nem a világ vége, hiszen jól tudjuk, a Marie Claire jó, nagyon jó, úgyhogy: Jövőre veletek ugyanitt…

 

DRER pontérték:  84

A Budapest Backstage beszámolói a divatrendezvények szakmai kritikái, melyek a kollekciók értékelésére nem térnek ki (erre vannak más, kifejezetten azzal foglalkozó médiumok).  Célunk bemutatni a legfontosabb hazai divateseményeket, valamint rámutatni ezeknek a rendezvényeknek az erősségeire és a felmerülő hibáira egyaránt. Az észrevételeink nem öncélúak. A szakmai jellegű visszajelzések, segítséget nyújtanak a szervezőknek – többek közt a hibák kiküszöbölésére – és segítik a fejlődést. Ezen felül a nagyközönség számára is támogatást nyújtanak  a divatrendezvények pontosabb megértéséhez, megítéléséhez.

További hasonló tartalmak:

Budapest Backstagebeszámoló és kiadványMarie Claire Fashion Days ’12     Budapest BackstagekiadványMarie Claire Fashion Days ’11     Budapest Backstagebeszámoló és kiadványMarie Claire Fashion Days ’10

© 2015 Budapest Backstage.
All right reserved. Design by BLOOM