CÍMLAP             RENDEZVÉNYEK             KÉPGALÉRIÁK             DIVATSZAKMA             PROJEKTEK             DIVATTÉRKÉP             RÓLUNK             BB BLOG

The most outstanding moments of Hungarian Fashion / A magyar divat legszebb pillanatai - Budapest Fashion Backstage / Budapest Fashion Night

Gombold
újra!

2013

2013. június 22. - Millenaris „ B" épület

Gombold újra!

– Európa divatját is hívjuk Budapestre

2013. június 22-én a Gombold újra! rendezvény harmadik eseményén jártunk a Millenárison. Idén a pályázat záróeseménye mellett – amely a beérkezett közép-európai kulturális értékek és hagyományok által ihletett kollekciókat mutatta be – a Gombold újra! Alumni tervezők és a régió országaiból meghívott dizájnerek divatbemutatóját is megtekinthettük. Emellett természetesen a már megszokott kiállítások, valamint szakmai konferencia és vásár is várta az érdeklődőket. Szokásunknak megfelelően mi nem a pályamunkákat és kollekciókat értékeltük, hanem a rendezvényt, és amit annak hátterében láttunk.

Képes beszámolónk és írásunk a Gombold újra! eseményéről.

 

The most outstanding moments of Hungarian Fashion / A magyar divat legszebb pillanatai - Budapest Fashion Backstage / Budapest Fashion NightThe most outstanding moments of Hungarian Fashion / A magyar divat legszebb pillanatai - Budapest Fashion Backstage / Budapest Fashion NightThe most outstanding moments of Hungarian Fashion / A magyar divat legszebb pillanatai - Budapest Fashion Backstage / Budapest Fashion NightThe most outstanding moments of Hungarian Fashion / A magyar divat legszebb pillanatai - Budapest Fashion Backstage / Budapest Fashion NightThe most outstanding moments of Hungarian Fashion / A magyar divat legszebb pillanatai - Budapest Fashion Backstage / Budapest Fashion NightThe most outstanding moments of Hungarian Fashion / A magyar divat legszebb pillanatai - Budapest Fashion Backstage / Budapest Fashion NightThe most outstanding moments of Hungarian Fashion / A magyar divat legszebb pillanatai - Budapest Fashion Backstage / Budapest Fashion NightThe most outstanding moments of Hungarian Fashion / A magyar divat legszebb pillanatai - Budapest Fashion Backstage / Budapest Fashion Night

 

Még javában tűzött a nap, amikor délután megérkeztünk a Millenáris B csarnokához, ahol a tavalyi tömeghez képest jóval kevesebben várakoztak, így tolakodás és lökdösődéstől mentesen, viszonylag gyorsan sikerült a regisztrációs asztalokhoz jutni és kipipáltatni a nevünket. Az épületen belül azt tapasztaltuk, hogy idén jelentősen kevesebben, nagyjából ezren kíváncsiak a programokra, de minden bizonnyal ezt némileg befolyásolta a napok óta tartó kánikula is.

A Millenáris mint helyszín általában jó választás, hiszen a megközelíthetősége kiváló és a befogadóképessége is az egyik legnagyobb a választható alternatívák közül, bár kissé hangulattalannak találtuk, ráadásul a napok óta tartó hőség miatt leginkább egy jól felfűtött szaunához hasonlított. Természetesen erről az utóbbiról nem a szervezők tehettek.

A csarnokba lépve az első pillanatban az az érzésünk támadt, hogy megállt az idő. A belső tér, a színpad- és fénytechnika szinte teljesen úgy nézett ki, ahogyan bő egy éve, a 2012-es Gombold újra! idején. Mintha a tavalyi rendezvény óta nem is bontották volna el és csak arra vártak volna, hogy mikor jövünk vissza. Ez még akkor is „furcsa” lenne egy ilyen nagyszabású és kifejezetten magas költségvetésű rendezvény esetében, ha minden tökéletes lett volna az előző években, ahogy nem volt az. De azért is furcsa, mert azt gondolnánk, hogy a kivitelező-megvalósító csapat alig várja, hogy egy ilyen esemény alkalmával végre igazán kiélhesse kreatív vágyait - feltéve, hogy van nekik ilyen. Ezen az estén – ami számunkra csalódást okozott - úgy tűnt, hogy a projekt ezt teljesen nélkülözte. Az előző év hibáinak jelentős részét megismételték, sőt néhol még felül is múlták azokat.

A fotósokat például egyből az érkezést követően azzal a ténnyel sokkolták, hogy a hivatalos akkreditációjuk elfogadása még nem jelentette egyben azt is, hogy felállhatnak a hatalmas – körülbelül hatvan négyzetméteres –, de rosszul kialakított fotósdobogóra. A szervezők ugyanis - valami váratlan ötlettől vezérelve - azt találták ki, hogy majd ők kijelölik, hogy ki mehet oda fel, sőt még azt is, hogy ki hová állhat. Tették mindezt előzetes értesítés nélkül és olyan ügyetlenül, hogy a 24 kijelölt helyből mindössze hatról nyílt teljes rálátás a kifutóra - ebből négy helyet a szervezők által rendelt kamerák foglaltak el. Érthető törekvés, hogy a dobogóra csak annyi fotóst és videóst kívántak felengedni ahányan megfelelő körülmények között tudnak dolgozni és csak azokat, akik valóban anyagkészítés céljából voltak jelen, ám az igazi megoldás egy megfelelő fotósdobogó kialakítása lett volna, amelyen akár kétszer annyi fotós is elfér úgy, hogy mindannyian megfelelő rálátással rendelkeznek a kifutóra.

Szerencsére a dobogóért felelős hölgyek, átlátva az előzetes koncepció tarthatatlanságát nagyon segítőkészen, gyorsan és rugalmasan igyekeztek menteni a helyzetet, és aki igazán dolgozni akart, az fel is tudott végül jutni a dobogóra, igaz a hibás koncepció és az ezáltal belógó fejek miatt a készített képek jelentős része gyengébb minőségű lett, mint amilyen lehetett volna.

BEMUTATÓ

A rendezvény 2011 óta igyekszik tudatosítani, hogy hazánkban a divatnak illetve az öltözködési kultúrának igenis van jelene és vannak tehetséges fiatalok, akik a gazdag hagyományainkból ihletett merítve tudnak valami olyat alkotni, amely messze a jövőbe mutat. A harmadik évre részben nevet és koncepciót váltott esemény nem titkolt célja jelenleg, hogy Magyarországot és azon belül Budapestet megpróbálja a régió kreatív ipari csomópontjává tenni. Ennek érdekében nyitottak a környező országok (Csehország, Lengyelország és Szlovákia) irányába is.

Lássuk, miről is szólt konkrétan a Gombold újra!

Az idei programban – a tavalyihoz hasonlóan – szerepelt egy konferencia, ahol a divatban rejlő üzleti lehetőségekről tudhattak meg többet a jelenlévők, akadt egy kis kiállítás és vásár is, de inkább csak azért, hogy kipipálhassuk ezeket a címszavakat is. Délutántól késő estig pedig a kifutóé volt a főszerep.

Idén a rendezvénystáb részéről nagyon hiányoltuk a kreativitást, hiszen – mint azt az első benyomásaink kapcsán is megemlítettük – szinte semmin nem változtattak a tavalyihoz képest és ez kissé azt az érzést keltette bennünk, mintha nem is nagyon törődtek volna ezzel, csak gyorsan előrántották volna a már jól bevált sémát „Jó lesz ez idén is!” felkiáltással. A zene kapcsán talán azt mondhatjuk, hogy semmit nem tett hozzá a bemutatókhoz és a vetített elemek sem bizonyultak mindig jó választásnak. Az időnként bekevert élő bemutatós képek (illetve az on-line élő közvetítés) arról árulkodtak, hogy az ismét zavaróan túlméretezett televíziós stáb a divat világában járatlan irányítással dolgozott. A modellek kiválasztásával többnyire egyetértettünk. A hajak és a sminkek  főképp a Visegrádi tourokban tetszettek, kifejezetten kellemesen illeszkedtek a koncepcióba és kiállták a csarnokban uralkodó hőség próbáját is. A Gombold újra! blokk számára azonban új haj és sminkkreációkat álmodtak…  kár volt!

A divatbemutatók sora A Gombold újra! Alumni blokkal kezdődött, amely keretén belül a közönség újra találkozhatott kilenc tervezővel, akik a Gombold újra! 2011-es és 2012-es pályázatainak döntőiben mutatkoztak be, és azóta piacra léptek új kreációikkal. Ezt egy hosszabb szünet után a Visegrad Fashion Show szekció követte, ahol egymás után 15 cseh, lengyel, magyar és szlovák divattervező 2013-2014 őszi/téli kollekcióját láthattuk a kifutón. Ebben a tourban számos figyelemreméltó kreációval találkozhattunk, amelyek igazán elnyerték a tetszésünket és bebizonyították, hogy igenis nem csak a franciák vagy az olaszok tudnak remek tervezőket felmutatni, de Csehország, Lengyelország, Szlovákia és kis hazánk is.

Legvégül, de persze nem utolsó sorban, elérkezett az est fénypontja is, a Gombold újra! Közép-Európa pályázat döntője, ahol a  Newcomer (Új tehetségek) és Oldhands (Feltörekvő tervezők) kategóriák döntőseinek munkái mutatkoztak be. A felvonuló darabok között láthattunk matyó hímzést, Rubik kockát, csuhékollekciót, pulit (mintát és élőt egyaránt), esőkabátot, forrónadrágot és szandált zoknival…

Az öltözék kategóriában a döntőbe jutott 13 pályamunka minikollekcióit  25 percbe zsúfolták bele,  amit azonnal a díjátadási ceremónia követett. Elsőként a különdíjak találtak gazdára. Ezekből olyan sok volt, hogy az a gyanúnk támadt, senki nem tér haza itt üres kézzel. A több turnusban kiosztott és nagyon hosszadalmasnak tűnő különdíjazás után következett a pályázat győzteseinek kihirdetése. A Newcomerek közül a kiegészítő kategóriában Kovács Ágnes munkái tetszettek leginkább a zsűrinek, akinek pályamunkáit – hogy ez se  legyen egyszerű – csak azok láthatták, akik még a bemutató előtt megnézték az első emeleten rendezett miniatűr kiállítást,  míg az öltözékek terén Csík Orsolya Bedclothes 2014 minikollekciója aratta a legnagyobb sikert, amelynek kreációi leginkább dunyhákra és paplanokra emlékeztettek – nem véletlenül. Az Oldhands tervezők közül a Nubu (Garam Judit, Kovács Adél és Hajdu Anett) busójárás ihlette darabjait, míg a kiegészítő kategóriában Erdei Ildikó Virág (MASAMOD) nyúlszőrből és filcből készített kalapjait kiáltották ki győztesnek, akinek pályázatát szintén nem láthattuk kifutón csak a korábban már említett emeleti minikiállításon.

ÖSSZEGZÉS

Örvendetes, hogy az állam felismerte a kreatív iparban rejlő lehetőségeket és annak fontosságát. A Gombold újra! kapcsán már többször leírtuk, hogy ez hatalmas fejlődés a korábbi évtizedekhez képest. Azt a törekvést, hogy a régióban, a divat területén valamilyen központi szerephez jusson Magyarország és azon belül Budapest, csak támogatni lehet. Azonban nem elegendő a jó célok kitűzése. Igényes divatrendezvények szükségesek a divatkultúra és a legtehetségesebb alkotók népszerűsítéséhez. Ezek között pedig a Gombold újra! rendezvényének egy igazi „mintaprojekt” szerepet kéne betöltenie.

Az idei rendezvény egyértelmű visszalépésnek tűnik a tavalyihoz képest. Bosszantóan sok kisebb-nagyobb hibát, szakmaiatlanságot tapasztaltunk, de a projekt megvalósításába fektetett kreatív energia hiánya okozta a legnagyobb csalódást. A döntős pályázatok száma jelentősen csökkent, a háromnapos programban pedig a döntős kollekcióira szánt 25 percnyi idő szerintünk eljelentékteleníti a kiemelkedőnek szánt eseményt. Ráadásul, ha mindez állami pénzből valósul meg és a hónapok óta tartó kommunikáció is azt sugallja, hogy ez valami különleges, valami igazán jelentős és profi, akkor ennél azért többet várhat el minden látogató.

A gyors lekonferálás után kihunytak a színes fények, a zenét is elnémították hirtelen, így különösen ridegnek, barátságtalannak hatott a hatalmas csarnok a „nagy esemény” után. Bár folytak még az ilyenkor szokásos interjúk és a vendégek egy része is a büfépult mellett, hűsítővel a kézben beszélgetett még a látottakról, a berendezéseket mégis bontani kezdték körülöttük, gyorsan, profin, mint akik mihamarabb fel akarják számolni a rendezvény utolsó mementóit is.  Talán ez a momentum fejezte ki leginkább azt az érzést, ami végig ott motoszkált bennünk: hogy ez csak egy munka, és ha vége minden megy tovább a maga útján, mintha mi sem történt volna.

 

DRER pontérték:  71

A Budapest Backstage beszámolói a divatrendezvények szakmai kritikái, melyek a kollekciók értékelésére nem térnek ki (erre vannak más, kifejezetten azzal foglalkozó médiumok).  Célunk bemutatni a legfontosabb hazai divateseményeket, valamint rámutatni ezeknek a rendezvényeknek az erősségeire és a felmerülő hibáira egyaránt. Az észrevételeink nem öncélúak. A szakmai jellegű visszajelzések, segítséget nyújtanak a szervezőknek – többek közt a hibák kiküszöbölésére – és segítik a fejlődést. Ezen felül a nagyközönség számára is támogatást nyújtanak  a divatrendezvények pontosabb megértéséhez, megítéléséhez.

További hasonló tartalmak:

Budapest Fashion Night ’13/2Budapest Backstagebeszámoló és kiadvány    Budapest Backstagebeszámoló és kiadványBudapest Fashion Night ’12/2    Budapest Backstagebeszámoló és kiadványBudapest Fashion Night ’12/1

© 2015 Budapest Backstage.
All right reserved. Design by BLOOM