CÍMLAP             RENDEZVÉNYEK             KÉPGALÉRIÁK             DIVATSZAKMA             PROJEKTEK             DIVATTÉRKÉP             RÓLUNK             BB BLOG

Marie

Claire

Fashion

Days

2010. október  16. - Millenaris „ B" épület

Marie Claire Fashion Days 2010

– Hazai tervezők nagy napja

Magyarországon jelenleg lépten-nyomon bizonygatni kell, hogy a divat több és valami más mint ami a társadalom tudatában van. A „kommersz” annyira uralja környezetünket, hogy a magyar nyelveben a „divatkultúra” kifejezés meg sem tudott igazán honosodni. A Marie Claire Fashion Days éppen azért különleges esemény a hazai divatélet palettáján, mert jelenleg az egyetlen jelentős nemzetközi vállalkozás által létrehozott minőségi divatprojekt amely a hazai divatkultúra fejlődését segíti. A rendezvény sikere egyértelműen bizonyítja, hogy a minőségi divat kiváló alap vállalkozások promóciós céljaihoz is.

Képes beszámolónk és írásunk a Marie Claire Fashion Days divatbemutatójáról.

A Millenáris „B” épületébe költöztetett háromnapos rendezvény egy péntek esti zártkörű VIP megnyitóval indult. Azokban az esetekben, amikor van egy VIP és utána egy „nyitott” bemutató, mi inkább az utóbbit szoktuk választani, mert az ingyen étel és ital miatt tolongó tömeg csak a munkánkat nehezíti. Minket az események szakmai értéke érdekel és az odacsábított celebek ebből a szempontból nekünk lényegtelenek. Így tettünk most is, ami ismét jó választás volt mert több kollégánk panaszkodott a zártkörű este lehetetlen körülményeire.

Mi szombaton délelőtt érkeztünk az első „hazai” blokkra. Itt nem volt tömeg,  de az ülőhelyek mind megteltek, ezúttal fizető vendégekkel. Hamar szembesültünk a technikai nehézségekkel. Szellemes ötlet volt az „Y” alakú kifutó és a fölötte futó piros lámpasor ami a vonuló modellek feje felett fehérbe váltott, azonban szakmailag teljesen elhibázott volt. A kifutó elhelyezésének köszönhetően a harmadik sortól már csak a modellek fejét lehetett látni mivel a kifutót nem emelték meg. Így ők csak annyival voltak jobb helyzetben azoknál akiknek nem jutott ülőhely, hogy ők legalább ülve nézhették a kivetítőn a programot. Azt viszont azért valljuk be, hogy kivetítőn nem tökéletes az élmény, ami bosszantó ha már az ember jegyet vett.  A bemutatót eléggé alulvilágították, de főként az volt a zavaró, hogy a csak felülről érkező fény miatt a modellek arcait csúnya, erős árnyékok csúfították el. Az is nehezítette a munkánkat, hogy nem csak a bemutatón, az egész rendezvényen kevés volt a fény, ami kicsit nyomasztóvá tette a rendezvényt.

Azonban a hibák ellenére is meg kell dicsérnünk a rendezőket, mert a hazai viszonyok között ekkora szabású rendezvényt megszervezni nagyon nehéz feladat. A promóciókból nekünk egy kicsit sok volt ugyan, de inkább abból legyen egy kicsit több, mint sem bemutatóból kevesebb.

BEMUTATÓ

A két nap alatt a hazai divattervezők blokkja négyszer, a nemzetközi márkák bemutatója kétszer ment le. Jó volt látni, hogy a magyar tervezők bemutatója iránt szemmel láthatóan nagyobb volt az érdeklődés. Ez is bizonyítja, hogy igen is létezik igény a divatrendezvényekre és a hazai divatra egyaránt.

Érdekes volt a nézők összetétele is. Többségük 20-25 év közötti fiatal lány volt akik az átlagosnál jobban öltözöttek voltak, de nem feltűnően. Nem láttunk senkit aki nagy nemzetközi márkák feltűnő darabjaival próbálta volna magára vonni a figyelmet és nem láttunk egyetlen „plazacica” kinézetű lányt sem. Teljesen normális kinézetű lányok voltak, csak valahogy a ruhájuk – ami nem nézett ki az átlagosnál drágábbnak –, a megjelenésük, a viselkedésük volt stílusosabb az átlagnál. Ez alátámasztja sokunk véleményét, mely szerint a stílus nem pénz kérdése.

A tervezők kollekcióit szokás szerint nem értékeljük, mert mi inkább azt tartjuk feladatunknak, hogy kedvet csináljunk ahhoz, hogy inkább Ti magatok nézzétek meg a bemutatókat és alkossatok véleményt a kollekciókról. Annyit azonban mindenképpen le kell írnunk, hogy szerettük a bemutatót. Nem volt minden tökéletes és nem tetszett minden felvonultatott darab, de volt sok ami viszont nagyon. Azt szerettük különösen, hogy egyértelműen láttuk a tervezők tehetségét, a fejlődést és azt a rengeteg munkát amit beletettek ezekbe a kollekciókba. A tervezők akik a hazai blokkban bemutattak, a Future generation tagjaiként Abodi Dóra, Anna Eva, Imago Mundi, Kepp Showroom, Mojzes Dóra, Szegedi Kata és a New generation tagjaiként Anh Tuan, Artista, Je Suis Belle, Nanushka, Konsánszky Dóra, Use Unused.

ÖSSZEGZÉS

Az előfordult szakmai hibák és hiányosságok ellenére mi mindenkinek csak ajánlani tudjuk a Marie Claire divatrendezvényét. Csak az nem hibázik aki nem csinál semmit, azt viszont aki csinál, azt manapság nagyon meg kell becsülni, hiszen jó kezdeményezés a divat területén alig létezik. A kezdeményezést mi példaértékűnek tartjuk és csak bízni tudunk benne, hogy a jövőben a többen is felismerik, hogy a divatkultúra idehaza is olyan terület ahol érdemes támogatóként megjelenni.

 

DRER pontérték:  83

A Budapest Backstage beszámolói a divatrendezvények szakmai kritikái, melyek a kollekciók értékelésére nem térnek ki (erre vannak más, kifejezetten azzal foglalkozó médiumok).  Célunk bemutatni a legfontosabb hazai divateseményeket, valamint rámutatni ezeknek a rendezvényeknek az erősségeire és a felmerülő hibáira egyaránt. Az észrevételeink nem öncélúak. A szakmai jellegű visszajelzések, segítséget nyújtanak a szervezőknek – többek közt a hibák kiküszöbölésére – és segítik a fejlődést. Ezen felül a nagyközönség számára is támogatást nyújtanak  a divatrendezvények pontosabb megértéséhez, megítéléséhez.

.

További hasonló tartalmak:

Budapest BackstagekiadványMarie Claire Fashion Days ’11     Budapest Backstagebeszámoló és kiadványMarie Claire Fashion Days ’12     Budapest Backstagebeszámoló és kiadványMarie Claire Fashion Days '13

© 2015 Budapest Backstage.
All right reserved. Design by BLOOM