CÍMLAP             RENDEZVÉNYEK             KÉPGALÉRIÁK             DIVATSZAKMA             PROJEKTEK             DIVATTÉRKÉP             RÓLUNK             BB BLOG

Daalarna

bemutató

2010 aw

2010. december 9. - Hotel InterContinental

Daalarna nagybemutató 2010-11 ősz-tél

– Benes  Anita esküvői ruha bemutatója

A Duna partján patinás szállodák egész raja sorakozik. Ezek közül is az egyik legpatinásabba, az InterContinentálba igyekeztem sokadmagammal, hogy szemügyre vegyem Benes Anita, a Daalarna tervezőjének legújabb, 2011-es kollekcióját. Míg a már-már szokásos csúszás miatt a konferencia terem bejáratánál várakoztunk, ki-ki pezsgőt vagy narancslevet kortyolgatott a hatalmas, ’70-es éveket idéző kristálycsillárok alatt s a dekorációt szemlélte. A várakozó vendégek kicsit csodálkozva nézegették egy esküvőszervező cég boros pultját, illetve a 3 különböző stílusban megterített mintának szánt magányos esküvői asztalokat, de a szponzorok érdekes ötletekkel tudnak néha előállni.

Képes beszámolónk és írásunk a Daalarna divatbemutatójáról.

BEMUTATÓ

A konferencia termet a bemutató alkalmából egy hófehér, kissé magasított kifutó uralta, körötte fehér lepellel fedett székekkel. A második sorban foglaltunk helyet s pillanatokon belül fel is harsant az első tour zenéje. Mondhatni, „in medias res” kezdéssel, azaz  a dolgok közepébe vágva – felkonferálás, bemutatás nélkül – robbant közénk az első modell valami fehérnemű féleségben. Mind a zene, mind az első „ruha” némi értetlenséget szült bennem és láthatóan a körülöttem ülőkben is. Nem igazán láttuk át, miért épp egy tuc-tuc taktusra vonult be az első lány és miért van rajta alig valami, egy alkalmi ruhás bemutatón.

Ugyan mint később megtudtuk ezek a lenge ruhadarabok olyanoknak készültek akik lazán, mondjuk tengerparton akarják kimondani a boldogító igent, azonban valószínűleg az ok amiért a kifutóra kerültek, hogy a bulvármédia kapjon egy kis „vizuális ajándékot” és így garantálva legyenek a bemutatóról szóló beszámolók megjelenései. De emiatt nem tehetünk szemrehányást a tervezőnek, mert sajnos ilyen a hazai helyzet. A „tömegmédiát” csak a divatbemutatókon megjelenő celebek érdeklik, illetve a „villantós” ruhák. Mindezek ellenére ez a váratlan, előkészítetlen kezdés nem tett jót a bemutató hangulatának. A 2011 kollekcióhoz – ami jelzem, csodaszép ruhákat vonultatott fel: a lágy esésű, lehelet könnyű, mély hátkivágású estélyiktől kezdve a fenséges, kristályokkal díszített, fűzős, tüllös menyasszonyi ruhákig mindent, amit egy nő álmodhat – kifejezetten harmonizált a jól összeállított modellcsapat ’20-es éveket idéző, Sipos Zita sminkmester által készített sminkje és Hajas László mesterfodrász által készített ondolált hatású frizurája, amit a jól összeállított modellcsapat .

ÖSSZEGZÉS

Benes Anita legújabb kollekciója méltó volt korábbi munkáihoz: kifinomult, ízléses, változatos ruhakölteményei olyanok, amelyek közül minden nő találhat magára/magának valót. A smink és a haj szintén jól illett a bemutatóhoz, ám a zenét nem éreztük a legtalálóbbnak és kár – mint azt később a fotós kollégák is alátámasztották –, hogy a világítást nem sikerült megfelelően megoldani, mert a modellek az árnyékfoltból fényfoltba majd újra árnyékba vonultak, így a ruhákat nehezebb volt alaposan szemrevételezni. Persze nagyon nehéz minden szempontból tökéletes bemutatót rendezni: a zene ízlés kérdése, a világítási problémák pedig sok hazai bemutató színvonalán rontanak… Maga a kollekció azonban mindennek ellenére vitte a pálmát, s végül is ez a legfontosabb, a bemutató után pedig apró lazacos és sajtos falatkák társaságában vitathattuk meg a látottakat valamint az élet nagy dolgait és egyetértettünk abban, hogy egészen biztosan 2011-ben is nagyon sok esküvőn találkozunk Benes Anita gyönyörű kreációival.

 

DRER pontérték:  86

A Budapest Backstage beszámolói a divatrendezvények szakmai kritikái, melyek a kollekciók értékelésére nem térnek ki (erre vannak más, kifejezetten azzal foglalkozó médiumok).  Célunk bemutatni a legfontosabb hazai divateseményeket, valamint rámutatni ezeknek a rendezvényeknek az erősségeire és a felmerülő hibáira egyaránt. Az észrevételeink nem öncélúak. A szakmai jellegű visszajelzések, segítséget nyújtanak a szervezőknek – többek közt a hibák kiküszöbölésére – és segítik a fejlődést. Ezen felül a nagyközönség számára is támogatást nyújtanak  a divatrendezvények pontosabb megértéséhez, megítéléséhez.

.

További hasonló tartalmak:

Daalarna ’13Budapest Backstagebeszámoló és kiadvány      Daalarna ’14Budapest Backstagebeszámoló és kiadvány     Budapest Backstagebeszámoló és kiadványDaalarna ’15

© 2015 Budapest Backstage.
All right reserved. Design by BLOOM